ZÁKLADNÍ PÉČE O INTAKTNÍ DÍTĚ

autorka                                                 Jennifer Coiasová

 

  Toto jsou důležité informace ohledně péče o všechny intaktní děti. Možná, že vám to bude připadat hloupé, že jsem se rozhodla tu podat základní informace ohledně péče o pohlavní orgány, ale mám každenní zkušenosti, že o tom rodiče dostávají nesprávné informace.

 

     Vývoj pohlavních orgánů

  Jak u chlapců, tak u dívek, nejsou jejich pohlavní orgány při narození plně sexuálně vyvinuté. Všichni chlapci a děvčátka přicházejí na svět s předkožkou, která je slepena s jejich základním pohlavním orgánem. U dívky je předkožka slepena s klitorisem, u chlapce s žaludem penisu. Tyto genitálie jsou jako růže, která rozkvete v průběhu dospívání. Vůbec není třeba se pokoušet stáhnout předkožku chlapce nebo dívky. U dívek se o to obvykle nikdo nepokouší, ale mnoho lidí nechápe, že se to nemá dělat ani s předkožkou chlapce. Pokus stáhnout předkožku způsobuje malé prasklinky, zjizvení, krvácení a podporuje všelijaké infekce a další vážné komplikace.
 
  Slepení předkožky má svůj důvod, totiž ten, aby chránilo pod ní ležící pohlavní orgány ( u chlapců žalud, u dívek klitoris), před močí, stolicí a dalšími patogeny. U dívek se nemusíte obávat, že by se jim lékař nebo zdravotní sestra snažili stáhnout předkožku, ale u chlapců existuje takové reálné nebezpečí. Zůstaňte v nemocnici po celou dobu u svého novorozeného syna. Pokud chcete svého syna přivést na novorozenecké oddělení, pošlete ho zásadně s rodinným příslušníkem. Označte jasně ve svém porodním plánu, že by s předkožkou nemělo být v žádném případě jakkoliv manipulováno. Pokud přinesete vašeho syna ke kontrolní prohlídce, uvědomte lékaře předem, že s předkožkou vašeho syna nesmí v žádném případě manipulovat - a vždy, z kterého důvodu nesmí. Pohovořte si o tom s lékařem dříve, než dítěti sundá plenky.
 
  Ono to vypadá jako zbytečné, ale pozoruji, že lékaři mají všeobecnou zvědavost se podívat, co je tam "pod". Vzhledem k tomu, že není vůbec nic, co musí lékař nutně vidět, tak neexistuje vůbec žádný důvod, proč by měl lékař manipulovat s předkožkou vašeho syna. V případě, že by měl lékař nadále chuť s předkožkou vašeho syna manipulovat, tak opusťte jeho ordinaci. Nenechte nikdy vašeho syna tak ohrozit, že by mu  byla předkožka stažena násilně.
 
  

Přebalování a koupání

  Pokud na jeho penisu při přebalování ulpívá stolice, tak ho očistíme, jako bychom čistili prstík, tedy odspodu nahoru. U dívky je důležité,aby byla otírána ze předu do zadu. Pokud jsou pleny opravdu špinavé, tak by mělo být dítě okoupáno v teplé čisté vodě. Po močení je otírat nemusíte. To je zcela zbytečné a mohlo by to narušit přirozenou bakteriální mikroflóru jeho genitálií. Když se naučí otírat sami sebe po použití nočníku, tak byste je měli naučit, aby se zásadně utíraly ze předu do zadu a vždycky si při tom umyly ruce.
 
  Při koupání nebo sprchování stačí pečlivě umýt penis po jeho vnější straně v čisté teplé vodě, jako se omývá malíček. U chlapců a dívek je třeba se vyhnout perličkovým a pěnovým koupelím a dlouhé koupeli v mýdlové vodě. To může podráždit jejich genitálie a narušit rovnováhu přirozené bakteriální mikroflóry. Jako úplně naposled použijte při sprchování vašeho miminka speciální mýdlo, ph - neutrální čistící prostředek a potom hned ukončete hraní ve vodě, a pečlivě ho opláchněte. Nikdy nepoužívejte mýdlo přímo na genitálie a nikdy se nepokoušejte je drhnout. Teplá voda úplně postačí. Příliš dlouhý kontakt genitálií s mokrými plenami může způsobit na genitáliích zarudnutí, podráždění nebo vyrážku.
 
 

     Plísňové infekce

  Jak chlapce, tak dívky mohou ve věku, kdy potřebují pleny nebo po ošetření antibiotiky mohou napadnout plísňové infekce. Plísňová infekce může nastat po jednoduchém ošetření antifugální mastí. Chcete - li zabránit plísňové infekci, mělo by vaše dítě při léčení antibiotiky a ještě jeden týden po té, pobírat probiotika. Probiotika můžete dostat u vašeho dětského lékaře, v lékárně, nebo v obchodě se zdravou výživou. Tyto obchody nabízejí speciální probiotika pro kojence a pro děti. Probiotika jsou zdraví podporující bakterie. A když použijete látkové pleny, tak by ty pleny měly být vyprány  s octem a vysušeny na slunci (pokud si pamatuju, tak matka ty pleny jednoduše neprala, poněvadž tvrdila, že pouhé praní je nedostatečné, ale zásadně je vyvařovala. Mám totiž o 15 let mladší sestru, tak si to pamatuju.Redaktor PNVT), aby z nich dítě nedostalo plísňovou infekci. Plísňová infekce je totiž někdy z látkových plen těžce odstranitelná. Proto je lepší používat jednorázové pleny. (Ty však v té době u nás vůbec nebyly.Redakce PNVT)

 

 Zvláštní informace  vývoji intaktních chlapců

 
  Během dětství a dospívání prochází váš syn normálním procesem oddělení. Předkožka se odděluje od žaludu. Jak už bylo řečeno, předkožka je slepena se žaludem a chrání vyvíjející se penis před stolicí a dalšími patogeny. To oddělení je u každého jednotlivého chlapce rozdílné a probíhá u každého jednotlivého chlapce ve zcela rozdílném věku.
 
  Během tohoto oddělovacího procesu může chlapec projít fází, kdy ho to svědí, štípe, může nastat mírné zarudnutí penisu, jeho předkožka se nafukuje jako balónek, odcházejí ven perličky smegmatu, nebo může být proces oddělování předkožky nerovnoměrný. Všechny tyto jevy jsou naprosto normální a časem samovolně vymizí. (Prý je časté, že si chlapec v tomto období tahá za akroposthion - typický chlapecký chobůtek.gin)
 
  Dostávám mnoho dotazů od rodičů, kteří se mě ptají na zarudlý nebo na mírně zanícený penis jejich syna. V 97% případů se jedná o projev příznaků normálního oddělení předkožky od žaludu, které zrovna v  té době probíhá. Někteří chlapci nemají vůbec žádný z těchto příznaků, ale většina některý z těchto příznaků má. Zejména mezi druhým a pátým rokem mají chlapci tendenci prozkoumávat své genitálie. Tato doba sebeobjevování je hlavní fází, kdy mohou tyto nepříjemné příznaky oddělování nastat. Pokud se tonezhoršuje, není to zanícené, chlapec nemá horečku, nebo se nedomníváte, že má chlapec klasickou infekci, tak není žádný důvod k obavám. Bakteriální infekce jsou velmi vzácné a obvykle k nim dochází pouze tehdy, pokud byla předkožka stažena násilím a penis tak byl poraněn. Jinak tyto příznaky obvykle vymizí do 48 hodin. Protože však v USA ( v poslední době i v ČR) lékaři vědí velmi málo o vývoji penisu neporušených chlapců, je lepší počkat, pokud se problém nevyřeší sám. Chlapci mají ke všemu tendenci ohmatávat své genitálie, mnohem častěji, než je tomu u dívek. A tak je často pohmatávají v oblastech, kde se ty příznaky vyskytují. Veďte syna k tomu,aby byl opatrný ke svým genitáliím, až si je zase začne prozkoumávat.
 
  Myslete na to, že pokud se už předkožka vašeho syna oddělila od žaludu, tak neexistuje žádný důvod k tomu, abyste se ji snažili stahovat. Otvor předkožky nadále zůstává velmi úzký, a rozšiřuje se mnohdy až v době pohlavní zralosti. Předkožka má být stahována pouze tehdy, když je nejen oddělena od žaludu, ale její otvor se rozšíří. V tomto rozšiřovacím procesu hrají klíčovou roli hormony. Vlivem těchto hormonů je nahrazena fibrózní tkáň otvoru předkožky tkání elastickou. Během prozkoumávání svého těla váš syn pozná, kdy je jeho předkožka stahovací. Ve věku 10 let má pouze 50% chlapců stahovací předkožku.Je zcela normální,pokud je chlapcova předkožka stahovací až v pubertě. Jediná osoba,která by měla stáhnout předkožku chlapce, by měl být pouze chlapec sám. Má-li chlapec nebo muž stahovací předkožku, může si ji při sprchování stáhnout, opláchnout svůj penis čistou vodou a potom ji vrátit zpátky. Je to tak jednoduché!
 
  Pokud bude mít váš syn stahovací předkožku už v hodně raném věku, tak si všimnete,že jeho žalud a jeho vnitřní předkožka jsou velmi červené a vlhké. To je zcela normální. Žalud intaktních chlapců je na rozdíl od chlapců obřezaných vnitřní orgán. U obřezaných chlapců se vytvoří další silnější vrstva na kůži žaludu a pak zůstávají krevní cévy pod jejím povrchem. Vzhledem k tomu, že předkožka chrání žalud, je cévní systém intaktního chlapce velmi blízko jeho povrchu, což mu dává vzhled podobný jako je u rtů. Předkožka zevnitř je také podobně jako rty velmi vaskulární a to ji dává také načervenalý vzhled. Normální vzhled žaludu intaktních chlapců je červený a vlhký. Pokud má syn stahovací předkožku už ve velmi raném věku, tak mu připomínejte, že si ji má vždy po stažení vracet na žalud.