CO JE TO PŘEDKOŽKA? ANATOMICKÉ A FYZIOLOGICKÉ FUNKCE

Autoři:                          Dr.Med. Paul M. Fleiss MPH, FAAP

                   byl klinickým asistentem - profesorem pediatrie na  University of Southem California Medical Center

                   ( zemřel v červenci 2014)  

                       

      a                         Frederick M. Hodges

                   lékařský historik, držitel bakalářského titulu na University of California v Berkeley a doktorátu na univerzitě v Oxfordu   v Anglii

                       

    "Předkožka je společná anatomická struktura mužských a ženských pohlavních orgánů  všech lidských a ne - lidských primátů; kteří vznikli před pětašedesáti milióny let a je pravděpodobně přes sto miliónů let společným anatomickým znakem všech savců." 

     Dr.med Christopher J. Cold & Dr. med. John R. Taylor

                       

 

   Předkožka je jedinečným způsobem specializovaný, senzitivní a funkční smyslový orgán pro dotyk. Žádná jiná část těla neplní takové funkce.
 
   Předkožka je nedílnou a důležitou součástí pleti penisu. Jedná se o komplexní a vysoce rozvinutou strukturu s mnoha zajímavými unikátnímí vlastnostmi. Žádná jiná část kožní pokrývky těla se  nepodobá úžasným desingem a funkčními možnostmi předkožce. Jednou z mnoha zajímavých vlastností předkožky je to, že je vysoce elastická, nemá žádný podkožní tuk a je obložena hladkými svaly.
 
   Předkožka je více než jen pleť, je to komplexní, extrémně pohyblivý a elegantní orgán, který obsahuje hustou síť cév, nervových zakončení a jemnou svalovou tkáň. Ve skutečnosti překožka obsahuje více než sedmdesát metrů nervových vláken a desítky tisíc specializovaných nervových erotogenních zakončení, která generují sexuální pocity, různého typu, která dovedou vnímat sebemenší dotek a sebemenší pohyb, nejjemnější rozdíly v teplotě a dokážou vnímat nejjemnější odstupňování v struktuře.
 
   Příroda formovala citlivý žalud tak, aby to byl vnitřní orgán. Žalud normálního intaktního penisu má světlé, silně červené nebo fialové zakončení. Předkožka žalud chrání a zajišťuje mu jeho optimální stav.
 
   Předkožka je v mnoha ohledech podobná očnímu víčku. Pokrývá, čistí a chrání žalud stejným způsobem jako víčko nejen pokrývá oko, ale též ho chrání a čistí. Stejně jako oční víčko se může otevřít a zavřít a tak odhalit nebo ukrýt oko, tak se také předkožka může otevřít a tak odhalit citlivý žalud. Vnitřní list předkožky je tvořen hladkou, načervenalou tkání, která je označována jako mukózní membrána. Tento druh tkáně se nachází na rtech, uvnitř úst a na vnitřní straně očního víčka. Hladký list vnitřní předkožky udržuje jemným způsobem žalud zdravý, čistý, lesklý, teplý, měkký, vlhký a citlivý.
 
  a teď krátká odbočka:
 

    AKROPOSTHION

 
  Toto je u malého chlapce zcela normální: Přečnívající předkožkový chobůtek a zúžený předkožkový otvor.
 
   Akroposthion  je užitkový název, který dali staří Řekové chobůtku, zúženému krku předkožky, který přečnívá žalud. Akroposthion přesahuje žalud a tvoří tak měkké, zužující se, hadicovité pouzdro. Akroposthion funguje jako prodloužení močové trubice a je jím odváděna moč od jejího ústí v žaludu ven.
 
   Délka akroposthionu je velmi individuální. V dětství může činit až polovinu délky penisu. Někteří chlapci mají předkožku, která přečnívá žalud více než o dva centimetry, zatímco jiní vůbec žádný akroposthion nemají a mají ústí močové trubice na špičce žaludu odkryté. Všechny tyto zcela odlišné délky jsou úplně normální.
 
   Převážná většina malých chlapců má tento akroposthion, kterému se říká předkožkový chobůtek avšak u dospělých mužů se akroposthion vyskytuje pouze vyjímečně.
 
   Vzhledem k tomu, že v pubertě roste penis rychleji než předkožka, tak se při tomto růstu akroposthion zkracuje a to tak, že ho většina dospělých mužů vůbec nemá.
 
   Proto jsou zcela zbytečné obavy, pokud má malý chlapec velmi dlouhý předkožkový chobůtek. On z něj v pubertě "vyroste".
 
   (Malé odbočení ohledně obřízky. Původně, a to ještě  v Ježíšově době, byla židovská obřízka zcela něco jiného než dnes. Původně (hebrejské slovo milah znamená řez, se jednalo pouze o odříznutí akroposthionu u novorozeného dítěte. Už v roce 140 rabíni, aby zamezili častému restaurování předkožky, které bylo v římské společnosti běžné, zavedli radikální formu, hebrejsky periah, při které se jednalo o odstranění celé předkožky. Redakce PNVT)
 
   a nyní zpět na téma:
 
  Předkožka je největší část kožního systému penisu. Předkožka normálně pokrývá žalud a rozprostírá se trochu před žaludovou špičkou ale může se srolovat a zaujmout místo za věncem žaludu. Předkožka je tedy dvouvrstvý orgán. Proto je skutečnosti dvakrát tak velká, než je její vnější list a tvoří až osmdesát procent pleti celého penisu. V dětství předkožka často dosahuje impozantní délky a často tvoří až tři čtvrtiny pleti celého penisu.
 
 
  vlevo modře: není to jen hadr kůže
 
  vpravo červeně: Pokud by byla předkožka průměrného muže rozvinuta, tak by zaujímala plochu sto centimetrů čtverečních, což je velikost běžné pohlednice.
 
  V případě, že se celá předkožka dospělého muže rozloží, tak má rozložená plocha 4 x 5 palce, což je 10 x 12,5 cm, což je asi jako pohlednice. V případě, že by to bylo jen o malinko více, tak by pokryla lidské tělo nebo hřbet ruky včetně prstů. To je opravdu spousta pleti!
 
 

     Má předkožka nějaké svaly?

 
  (Malá poznámka:  pro slovo dartos jsem nenašel žádný výraz v živých jazycích, nalezl jsem, že to slovo může pocházet od slova dernó, což znamená pauza nebo bičovat, nebo derma - kůže, z čehož mnozí usuzují, že dartos by mělo znamenat, to co stahuje kůži, u šourku je funkce dartos - svalu zřejmější, když je chlad, tak se dartos sval smrští a přitáhne varlata k tělu, když je horko, tak se zcela uvolní a varlata pak jsou co nejdál u těla.
 
  Ženy mají stejná svalová vlákna, ta se jmenují dartos muliebris, ta jsou však narozdíl od mužů velice málo vyvinutá a nacházejí se v kůži pod velkými stydkými pysky.Redaktor PNVT)
 
  Ano. Předkožka, celý zbytek penisu i šourek jsou obklopeny dartos - svaly. Dartos - sval, latinsky tunica dartos se též nazývá peripenirelní sval, poněvadž za- (peri)haluje (penil) penis. Tento pozoruhodně silný sval se skládá z hladkých svalových vláken, která probíhají paralerně s hřídelem penisu. Dartos - sval reaguje mimovolně (hladké svaly se nedají ovládat vůlí.Redaktor PNVT) a jsou mimořádně citlivé na dráždivé podněty. Ten sval reaguje na dotek, teplotní rozdíly a sexuální vzrušení. Dartos - sval je v neustálém tonickém stavu, tedy částečně ve stavu kontrakce - a stavu napětí, tedy, který je kdykoliv se ochoten napnout a kdykoliv se uvolnit. Kontrakce dartos - svalu jsou pomalé, dlouzetáhnoucí a mohou generovat velkou sílu, jako například při nízkých teplotách.

Co se rozumí everzí (ohrnutím předkožky) a revezí (zahrnutím předkožky)?

 
  Everzí se nazývá přirozený mechanický proces, při kterém se rty předkožky otevřou a to dovolí předkožce, aby sklouzla přes tělo penisu dozadu, zrolovala se a tak se žalud odkryje. Když je předkožka plně ohrnutá, tak se její vnitřní list, který normálně leží na žaludu, převrátí navenek a pohybuje se kolem těla penisu.
 
  Reverzí je označen obrácený proces, při které jde předkožka zase zpátky, je narolována dopředu, takže zase přikryje žalud. Když skončí everze, svolí elastický systém k tomu, aby se vrátila do normální pozice a zase přikryla žalud předkožky a poté se rty předkožky zase uzavřou. Reverze je umožněna pružinovitou funkcí uzdičky.
 
 

     Stažení předkokožky

  Maetus - ústí močové trubice

  Inneres Vorhautblatt - vnitřní list předkožky

  Ausseres Vorhautblatt - vnější list předkožky

  Eichel - žalud

  Frenulum - uzdička

  Schaft - tělo penisu

  Enntspannte und bewegliche Schafthaut - napnutá a pohyblivá kůže na těle penisu

  ( Svislá přerušovaná čára označuje rozhraní vnitřní předkožky a kůže dříku, to je totálně nepoznatelné, poněvadž se jedná o stejnou strukturu. Redakce PNVT)

  Nákres nahoře - předkožka se začíná stahovat.

  Nákres uprostřed - předkožka je stažena o kus dále.

  Nákres dole - předkožka je stažena úplně.

 

 

      Co je jedinečný otvor (rty) předkožky?

 
  Přímo na špičce předkožky se nalézá růžově zabarvený otvor předkožky, který je také označován jako rty předkožky. Zde tvoří svalová vlákna specifický svalový svěrač, který vykonává maximální ochranu močových cest od nečistot všeho druhu. Je to podobná funkce, jakou má svěrač, který uzavírá rty úst.
 
  Co se týká citlivosti, tak rty předkožky jsou citlivější než rty úst na nejjemnější rozdíly v teplotě, tlaku, pohybu a doteku. Ten otvor bývá většinu času uzavřen, ale může být kdykoliv otevřen, aby mohla odtékat moč. Díky enormní pružnosti tohoto svěrače se  jeho průměr může snadno rozšířit až desetinásobně a tak jím může snadno projít celý žalud.   

    

 
 

     Co je zvláštního na povrchu vnitřní předkožky? 

  Jako povrch vnitřní strany víčka nebo tváře je vnitřní strana předkožky tvořena načervenale zabarvenou sliznicí. Ta je tvořena dvěma zcela odlišnými zónami, hladkou sliznicí a vroubkovanou sliznicí. Hladká sliznice za normálních okolností leží na žaludu. Zde nalezli vědci apokrynní a ektopické žlázy, které změkčují a také produkují přirozená zvlhčovadla a též ochranné protilátky. Podobné žlázy se nacházejí v očních víčkách a ústech.
 
 

      Co je to vroubkovaná sliznice ?

 
  
 
 
  Mezi hladkou sliznicí a rty předkožky se nachází vroubkovaná sliznice. Tato vysoce citlivá struktura se skládá z těsně poskládaných koncentrovaných pásů, které jsou podobné gumičkám v otvoru ponožky. Tyto rozpínající se záhyby vycházejí z uzdičky a tvoří prstenec na vrcholu vnitřní předkožky. To umožňuje otevření rtů předkožky a ta pak může být srolována dozadu následkem čehož může být žalud odkrytý. Vroubkovaná sliznice utváří u předkožky její typický špičatý konec,
 
  Vroubkovaná sliznice je zóna ze specializované nervové tkáně, která je hustě obsazena rozmanitými specializovanými nervovými receptory. Při everzi (ohrnutí) předkožky a sexuálních hrádkách se tyto záhyby svrašťují a roztahují jako záhyby harmoniky při hraní. Ten pohyb umožňuje, aby každý záhyb přišel ke styku se žaludem. Roztahování a smršťování těchto záhybů při pohybu přes žalud zajišťuje, že všechna erotogenní zakončení budou stimulována, což zvyšuje sexuální potěšení. V případě, že je předkožka úplně ohrnuta, tak je vroubkovaná sliznice v pozici vzadu za žaludem, na těle penisu.
 
 

     Co je hladká sliznice?

 
  Poslední částí vnitřní předkožky je hladká sliznice, která se rozprostírá od posledního záhybu hrbolaté sliznice a končí u ráfku za věncem žaludu. Povrch tohoto úseku se skládá ze sliznicové membrány, která je tvořena vícevrstvým deskovým epitelem.
 
 

    Co je to uzdička?

  
 
  Na spodní straně žaludu, kde se spojuje předkožka s tělem penisu je svalnaté páskovité spojení, které se nazývá uzdička nebo také franulum.
 
  Když stáhnete u svých úst dolní ret, tak uvidíte stejné spojení, které udržuje rty na místě. To samé je i u horního rtu. Také jazyk má svou uzdičku, která ho drží na místě. Uzdička penisu působí jako jakási pružina, která drží předkožku na místě, když je v pozici přes žalud a potom ji zase po ochabnutí erekce táhne do pozice zpátky na žalud, poté, co byla při erekci stažena za žaludem.
 

     V jakém věku by měla být předkožka přetažitelná?

 
  Při narození je předkožka přilepená k žaludu, tak jako je nehet přilepený k prstu. Po ukončení puberty, když je dokončen vývoj penisu je předkožka oddělena od žaludu. Odlepení předkožky od žaludu je důsledk toem působení hormonů, které jsou sice produkovány už v dětství, ale v pubertě je jejich produkce velmi posílena. Erekce je další přirozená cesta, poněvadž táhne předkožku zpátky a tím se posílí tento uvolňovací proces. Kdy tento proces separace nastane a jak dlouho bude trvat, než se předkožka úplně uvolní, se u jednotlivců velmi liší. Je třeba si uvědomit, že neexistuje žádný určitý věk, kdy by měla být  předkožka  oddělena od žaludu a měla být přetažitelná. I v případě, že se předkožka oddělí v raném dětství, může se mnohdy otvor v předkožce otvírat pouze tak, aby to umožnilo močení. Tato ideální funkce chrání žalud vašeho syna před neustálým kontaktem s vnějším prostředím a tím před nečistotami a patogeny, které jsou v něm umístěny.
 
  Penis se v průběhu dětství přirozeně vyvíjí. Nakonec dítě udělá ten zázračný objev, že může svou předkožku stahovat. Není žádný důvod k tomu, aby rodiče nebo lékaři manipulovali s penisem dítěte. Jediná osoba, která by měla stahovat předkožku dítěte, je to dítě samo a to pouze tehdy, když zjistí, že je k tomu předkožka plně způsobilá.
 
  Rodiče musí chránit své dítě před lékaři, kteří se snaží stáhnout jeho předkožku. Mnozí lékaři se nikdy neučili o normálním výviji penisu a vůbec si nejsou vědomi toho, že by předkožka neměla být stažena od někoho jiného než od jejího vlastníka a to pouze tehdy, když je penis tak vyvinutý, že lze předkožku lehce stáhnout.


    Proč není předkožka běžně stažitelná před dospíváním?

 
  Neexistuje vůbec žádný důvod, proč by měla být předkožka stažitelná před pubertou. Teprve pak jsou lidé biologicky naprogramováni, aby se stali sexuálně aktivními. U kojenců a malých dětí přirozené přilepení předkožky chrání žalud před zraněním a znečištěním. Předkožka pevně slepená se žaludem poskytuje přirozenou ochrannou bariéru pro močové cesty. To je důležité zejména v dětství, když má dítě ještě pleny. Stejně tak předkožka chrání žalud později a umožňuje tak dokončit jeho rozvoj.

    Je důležité, aby byla předkožka v dospělosti stahovací?

 
  Ne!  -  Mnoho dospělých se těší z bezpečnosti a zajištění svého žaludu, který je většinou nebo celý život pokrytý - a to i při erekci. V této fázi života se předkožka téměř vždy uvolní od žaludu. Plnému stažení předkožky je někdy zabráněno, když nejdou ústa předkožky (předkožkový otvor) roztáhnout tak, aby jimi prošel žalud. Mnoho zastaralých učebnic a mnozí neznalí lékaři, kteří jsou sami většinou obřezaní, si myslí, že se jedná o problém, který se nazývá "fimóza". Na rozdíl od rozšířeného lékařského mýtu, je pevná předkožka hygienická a nepůsobí žádné obtíže. Právě naopak: Důležité studie zjistily, že je penis s pevnou předkožkou zcela čistý. Močení do předkožky dokonce pomáhá udržovat penis čistý a svěží. To je dobře navržený systém, který zcela dokonale a efektivně funguje.
 
  Pokud urolog nebo dětský lékař rodičům tvrdí nebo má na svých webových stránkách, že má mít chlapec ve svých třech  (čtyrech nebo pěti)  letech zcela zatažitelnou předkožku, tak je okamžitě jasné, jaké má ponětí o medicínském oboru který provozuje: takový o něm nemá ponětí vůbec žádné!
 
 

     Specializované hydratační a zvláčňující látky v předkožce

 
  Všechny kožní plochy vyžadují konstantní hydratační a uklidňující účinek mazu - kožního oleje. Bez tohoto kožního mazu může pleť vyschnout, popraskat nebo dokonce krvácet. Aby se tomu zabránilo je pokožka těla bohatá na mazové kožní žlázy. Přirozená sekrece kožního oleje poskytuje zdravý lesk a pomáhá pokožce plnit své poslání a to je, že chrání vnitřní struktury těla před vnějším prostředím. Stejně tak jako kůže tak i slizniční membrány potřebují neustálé zvlhčování. Například sliznice oka se neustále "koupe" v hydratačních slzách a jiných výměšcích mazových žláz vnitřního víčka. Stejným způsobem jsou neustále zvlhčován a olejován povrch penisu.
 
 

     Předkožkový maz - smegma a jeho důležité antibakteriální vlastnosti 

 Předkožkový maz - smegma je bílé krémové přírodní zvlhčovací činidlo, které se někdy nachází na vnitřní straně předkožky. Jedná se o směs různých sekretů z mnoha rozličných žláz, které jsou umístěny podél penisu a močové trubice. Smegma je pravděpodobně nejméně pochopená a nejvíce pomlouvaná přírodní látka. Smegma je čisté a ne špinavé. Smegma je užitečné a ne škodlivé. Smegma hydratuje žalud a udržuje ho měkký, hladký a pružný. Jeho antibakteriální a antivirové vlastnosti udržují penis čistý a zdravý. Všichni samci a všechny samice savců produkují smegma. Dr. Thomas J. Knight zdůraznil význam smegmatu, když prohlásil "království obratlovců by vyhynulo, kdyby nebylo smegmatu". Děti neprodukují žádné nebo jen velmi málo smegmatu. Během dospívání se jeho produkce výrazně zvyšuje, jak se rozvíjejí žlázy penisu, snad v reakci na zvýšenou hladinu testosteronu. U dospělých zase jeho produkce klesá. Je přirozené, že nejvíce smegmatu je produkováno v dospívání a rané dospělosti, protože je to doba, kdy jsou muži na vrcholu své sexuální touhy a lidé jsou biologicky naprogramováni tak, aby se pářili. Smegma je též potřeba jako přísada, která brání odírání penisu během sexuální aktivity.
 
  Vedle mazacích a hydratačních funkcí má smegma též antibakteriální a antivirové účinky, zvláště u kojenců a batolat. Antibakteriální látky se přenáší od matky prostřednictvím mateřského mléka na dítě a ty jsou pak vylučovány močí dítěte. Kojené děti takto získávají mnoho užitečných látek, jako jsou například takzvané oligosacharidy. Ty, pokud jsou stráveny, tak jsou vylučovány močí a to zabrání bakteriím, aby přilnuly k močovým cestám a k vnitřní straně předkožky.
 
  Studie na zvířatech ukázaly, že speciální buňky zvané plazmatické buňky, které jsou umístěny na vnitřní straně předkožky, produkují látku zvanou imunoglobulin. Tyto látky chrání penis před škodlivými bakteriemi. Je pozoruhodné, že v případě bakteriální infekce se produkce těchto látek zvyšuje.
 

     Specializované nervové receptory v předkožce

 
 
    vodorovně vprostřed - není to jen hadr kůže
 
    vpravo - předkožka obsahuje 20 000 specializovaných nervových zakončení - jeden zelený bod na grafice deset

 
  Nervy bohatě protkaná předkožka je impozantní. Genitálně intaktní lidi vědí z vlastní zkušenosti, že předkožka je jednou z nejcitlivějších částí těla. Tomu však hodně dlouhé roky nevěnovaly významné osoby medicínské vědy žádnou pozornost.
 
  Předkožka je nejbohatěji nervy protkanou tkání penisu a má nejbohatší škálu nervových receptorů. Tato specializovaná  nervová zakončení obsahují Meissnerova tělíska, volná nervová zakončení, Krauseho tělíska, Ruffiniho tělíska, Merkelova tělíska, Pancianova tělíska a Golgi - Mazzoniho tělíska. Tato pozoruhodná tělíska dávají schopnost vnímat i ten nejjemnější dotek a vnímat teplotní a tlakové podněty. O této velmi zajímavé pleťové struktuře neznáme ještě všechna fakta. Budoucí výzkum může objevit ještě další receptory a to přispěje ještě k dalšímu poznání, jaké další funkce ještě předkožka plní.
 

    Jak si stojí žalud ve srovnání s předkožkou?

  Většina lidí je překvapena, když se dozví, že žalud je jednou z nejméně citlivých částí lidského těla. ( studie Zdeňka Halaty a Bruce Mungera z roku 1986). Pro obřezané muže je tato zpráva znepokující. Žalud je necitlivý na lehký dotyk, teplo, chlad, a dokonce na píchání jehlou, jak zjistili vědci na oddělení patologie v Centru zdravotnických věd na univerzitě v Manitobě. Žalud obsahuje ojedinělá nervová zakončení, genitální koncová tělíska, což jsou specializovaná nervová zakončení a Parcianovy tělíska, která vnímají pouze podněty na bolest a hluboké tlakové podněty. Žalud je téměř neschopen vnímat lehčí dotek.
 
  Nervová zakončení ve věnci žaludu jsou určena k tomu, aby byla stimulována předkožkou. Stimulace věnce žaludu intaktního penisu je nejpříjemnější, když napodobuje tyto vlhké masážní pohyby. Rty předkožky a vroubkovaná sliznice ( vyvýšený pás) vytváří pohyblivý kroužek , který tlakem stimuluje receptory ve věnci žaludu. 
 
  Zatímco při stimulaci uzdičky a vroubkované tkáně nastává sexuální potěšení okamžitě tak při stimulaci věnce žaludu nastává pomalu a postupně. Pokud je věnec žaludu stimulován, jsou tyto pocity pomalejší, teplejší, a bohatší povahy. Jak je to krásné, tak to není vůbec srovnatelné s pocity, které jsou generovány předkožkou. Obřezaní muži jsou připraveni o normální rozsah sexuální citlivosti. Stejně tak jako osoba, by měla amputovány rty, nemůže nikdy vnímat určité pocity, tak nikdy nemůže obřezaný člověk pochopit, co vnímají jeho intaktní přátelé. To nám také pomáhá vysvětlit, proč někteří obřezaní muži tak vehementně hájí obřízku. Nemají ponětí, o co byli připraveni a tak nejsou schopni se psychologicky vyrovnat se svou ztrátou.
 
  To vše bylo potvrzeno teprve nedávno studií v roce 2007, při které byla vůbec poprvé měřena objektivním způsobem citlivost všech částí penisu. Tato studie dospěla k závěru:

 "Pět nejcitlivějších částí předkožky, které bývají odstraněny obřízkou, jsou mnohem citlivější, než ty části těla, které zbyly po obřízce, tedy než jizva na spodní straně penisu.
 
 
    SENZITIVITA PENISU VE SROVNÁNÍ
 
   Schaft - tělo penisu
 
   Äussere Vorhaut - vnější předkožka
 
   Vorhaut "Lippen" - "ústa předkožky"
 
   gefruchtes Band - vroubkovaná tkáň
 
   Innere Vorhaut - vnitřní předkožka
 
   Eichel - žalud
 
   Frenulum - uzdička
 

      Není předkožka jen nefunkčním pozůstatkem evoluce, jako je například slepé střevo?

  Ne. Za prvé je slepé střevo všechno jiného a ne nějaký nefunkční pozůstatek. Tento mýtus pochází z 19. století, kdy lékařská věda byla příliš primitivní na to, aby dokázala jaká je vlastně fukce slepého střeva. Lékaři byli tak prostí a tak věřili, že každý orgán, jehož funkci nedovedou pochopit, je evolučním pozůstatkem.
 
  Podobným způsobem vynalezli američtí obřezávači mýtus, že je předkožka evolučním pozůstatkem jako přídavné ospravedlnění, aby mohli ospravedlnit masové obřezávání, které vnutili americkému obyvatelstvu. Fascinující výsledky studie Dr. Christophera Colda a Dr. Kenetha McGratha ukazují, že lidská předkožka je evolučním pokrokem oproti ostatním primátům. Jak ukazují srovnávací anatomické studie, tak je oproti opicím lidská předkožka mnohem složitější a citlivější. To se nejvíce projevuje zvýšením počtu korpuskulárních (částicových) receptorů, tedy specializovaných nervových zakončení se současným poklesem počtu korpuskulárních receptorů v lidském žaludu oproti primátům. Jinými slovy u opic je žalud citlivější než předkožka. U lidí je to přesně obráceně, předkožka je u nich citlivější než žalud. V případě, že by předkožka byla evolučním pozůstatkem, tak by nikdy nemohlo dojít k tomu pokroku ohledně zvýšené inervace a lidská předkožka by musela být přinejmenším stejně citlivá jako u opic nebo by dokonce musela být citlivá méně.
 
                           
 
 (Porovnání žaludu makaka a člověka. Není tu žalud lidoopa, poněvadž lidoopové mají velmi malinký žalud, ktežto makakové a paviáni mají veliký baňatý žalud stejně jako má člověk. Redakce PNVT) 
 
  Je důležité si uvědomit, že neexistují žádné zbytečné orgány nebo části těla. Každá část našeho těla má svou specifickou a důležitou funkci. V případě, že by předkožka žádnou funkci nesplňovala, tak by z lidského těla zmizela už před milióny let. Dr. Cold a Dr. McGrath došli k závěru, že v posledních pětašedesáti milióny letech přinesla předkožka lidem evoluční výhody. Je třeba mít na paměti, že pohlavní výběr zdokonaloval genitál každého tvora, včetně lidí. Lidská předkožka je výsledkem miliónů let evolučního vývoje a jako taková je lidská předkožka ztělesněním dokonalé formy a funkce.